Header
Menu
Sidemenu_haven

Siderne her giver et overordnet billede af havens tilblivelse.

En mere detaljeret beskrivelse kan findes hhv under "historien" og den kommende blog


Haven 2014

Haven 2015

Haven 2016

Haven 2017

Haven 2018

Haven 2019


Kig fra husets 1. sal i foråret

Urtehaven er rettet op

Vinstokke og lavendler

Staudebed med mindre buske

Sti til den Franske have

Staudebedet ved højsommer


Haven 2018

Haven 2018

Foråret var koldt og længe om at komme igang, men vejret passede fint til hårdt arbejde, så jeg kastede mig snart ud i at fjerne det sidste af græsplænen oven for køkkenhaven. Hårdt arbejde, det må jeg tilstå, også for stakkels Lars, som kørte det meste græstørv på genbrugsstationen. Han og Martin fiksede bræddehegnet, der holder på niveauforskellen, så her er blevet så fint.

Indimellem, når traileren var fyldt op, udnyttede jeg tiden til at flytte rundt på palleramme-kasserne i urtehaven. Jord blev flyttet og niveauet rettet lidt op, rammerne samlet på den ene halvdel af arealet. Jeg fandt et vækst-telt i en genbrugsbutik, og fik det til at passe henover 2 kasser. Hér blev sået salat og radiser, og det var helt klart en succes (som jeg desværre ikke har noget foto af). Senere blev kålplanterne sat der, men de endte med at blive for høje

Da græsset var væk kom det sjove arbejde med at anlægge stier og bede. Det blev til et stort bed i midten, hvor jeg har plantet forskellige småbuske som Dværgsyren og Spirea og et par buksbomkugler, der var blevet trætte i krukkerne. Indimellem har jeg fyldt op med dagliljer, stauder og prydgræsser. Da der stadig var plads til overs fyldte jeg op med flotte, gule tagetes og et par kålplanter. I efteråret fik jeg så en kæmpe kasse med løg forærende, og alle bare pletter blev fyldt op. Nu er jeg så spændt på, hvilke løg det er!

Mellem bedene og rundt om frugttræerne har jeg anlagt stier med ærtesten. Det giver selvfølgelig en del lugearbejde, men i tørre perioder er det nemt at rive småspirer op, og så er det rart at kunne gå tørskoet rundt i det meste af haven.

Foran vinstokkene blev der også plads til et bed. Her satte jeg et par squashplanter og overskydende tomatplanter. Et stykke blev tilsået med sommerasters, og resten fyldt op med farverige tagetes i gule og gyldne farver. Da den første nattefrost kom ret tidligt, blev det hele fjernet og erstattet med 200 gammeldags tulipanløg. Det er så skønt at have noget at plukke af i foråret.

Den tørreste sommer i mands minde satte mig dog på andre opgaver, end jeg havde tænkt mig. Det meste af sommeren gik med at vande og vande, men det var umagen værd. Alle stauderne har klaret sig fint, også dem jeg selv havde sået tidligt i foråret, og vi har haft masser af grønt i urtehaven. Rodfrugter som selleri, gulerod og persillerod var dog ikke så glade for varmen.

De staudebede langs huset, som jeg tilplantede for 2 år siden, trives fint, og jeg glæder mig over havegangen hver eneste dag.

Vi har også haft meget glæde af at have høns gennem 5 år, men da vi desværre ikke har vores nabo længere var vi nødt til - også i år - at skaffe os af med dem før ferien. Vi blev så enige om helt at droppe hønseriet, og i stedet har vi udnyttet noget af hønsegården til en overdækket arbejdsplads. Hér glæder jeg mig til at stå med alle mine potter, når det bliver for varmt i drivhuset!

Lars fik udstyr til vinproduktion i fødselsdagsgave i februar, og straks gik vi igang med at planlægge fremtidens vinavl. Det blev til omkring 30 vinplanter, som har fået sin egen mark mod syd. Der går nu nogle år, før de får lov at give frugt, og i mellemtiden skal der også sættes espalier op, men jeg tænker der kan komme gang i vinbrygning om 2 år, når han går på pension:)


Urtebed med sommerblomster

Staudebed set fra urtehaven

Hønsegårdens forvandling

Havegangen med staudebede

Høst

Lars' vinmark mod syd


Footer

©: Copyright Havelykke 2016: Susanne Frostholm, Tingskrivervej 36, Hinge