2012-08-18T20:36:43.163+02:00

Havehøns alias Dværg Wyandotter

De sidste feriedage herhjemme i Resenbro har vi (især Lars) haft travlt. Det flotte hønsehus, som mine børn og svigerbørn var gået sammen om at forære os i bryllupsgave, skulle samles og gøres klar til at modtage de første beboere. Der blev gravet grundigt omkring hus og løbegård og kyllingenet blev forankret hele vejen rundt, så både høns og ræv vil få vanskeligt ved at grave sig under.

Lørdag eftermiddag stod det hele klar med foderautomat, strandskaller, strøelse og hele molevitten. Nu manglede vi kun at finde nogle passende høns. Jeg havde fundet frem til en hønseavler og aftalt et besøg søndag formiddag, og vi drog spændte afsted i solskinnet.

"Hønseavleren" var 3 raske drenge, som passede et utroligt menageri af fugle og fjerkræ i alle afskygninger på deres forældres landsted. Her var bure og indhegninger alle vegne med duer, papegøjer, ænder, gæs og høns i alle regnbuens farver kaglede og gokkede lystigt under ordnede forhold og åben himmel.

Jeg havde udset mig racen 'Gul Sussex' som er flotte, rolige høns med en god æglægning, men set i forhold til deres fremtidige bolig syntes vi alligevel de så lidt for store ud. Ved siden af gik en flok små, runde og dunede høner sammen med den smukkeste lille hane. Agerhønsfarvede dværg-Wyandotter, som godt nok ikke er så farvestrålende, men perfekt matcher vores naturhave og tilmed er overordentlig rolige og tillidsfulde.

Fire høner kom med hjem i en flyttekasse (men hanen måtte vi lade blive), og snart indtog de den skyggefulde ende af hønsegården. Hvad vi havde glemt at undersøge var, om de var vant til at gå på trapper? Ved hønsesengetid havde vi en del besvær med at lokke dem op på første sal, men ved nabo Ole's gode hjælp lykkedes det at bakse dem derop.

De har vist sovet roligt i nat, og jeg har været ude for at skifte vand og åbne lemmen. Så er det spændende at se om de vover sig uden for, men det bliver nok ikke lige nu, hvor regn og torden står over vores hoveder.


Fire Wyandot høner ankommer


2012-08-08T16:01:42.602+02:00

Hønespring

Det var ikke nemt at koncentrere sig om arbejdet i dag, for jeg tænkte hele tiden på de stakkels høns derhjemme. Mon de selv kunne finde ud af at forcere hønsetrappen, så de kunne komme ud og finde mad og vand? Jeg kunne jo ikke så godt jage dem ud af huset i morges, da det væltede ned med vand fra oven (naboen siger, der er kommet 24 mm). Heldigvis var der stadig feriestilhed på jobbet, så jeg var tidligt hjemme og skyndte mig straks ned til hønsehuset.

Dyb stilhed og ikke det mindste spor af at der havde været høns ved madskålen. Da jeg forsigtigt lukkede den udvendig låge til huset op, sad der 3 rolige høner på pinden og den sidste baskede lidt rundt i strøelsen. Jeg lukkede igen og forsøgte at lokke dem fra løbegårdssiden med æblestykker. Ingen reaktion. Så satte jeg en skål vand op til dem, de skulle jo nødig dø af tørst, og det satte dem lidt i bevægelse. Den modigste lugtede en æblebid på trappen, stak et ben frem - og gled elegant et trin ned. Vingerne kom i bevægelse og snart stod den nede ved fodertruget.

De tre andre måtte jeg skubbe blidt til, så fulgte de efter. Sådan, så er det spændende at se om de selv kan finde op igen til aften?
2012-08-07T07:19:20.566+02:00

At lægge høns i seng

Midt på eftermidagen blev der mærkbart roligt i hønsegården, og jeg måtte lige derned for at kigge til kræene. Tre af dem stod helt stille og tæt sammen i et hjørne - men hvor var den fjerde? Forsigtigt lindede jeg på døren til huset, og dér lå hun lige så fint 'på rede' i strøelsen. Altså havde hun selv fundet ud af at komme op ad trappen, stort fremskridt!

Straks jeg lukkede døren begyndte hun højlydt at "gokke æg" derinde, mere og mere inderligt så det var lige til at få vand i øjnene af, og så blev hun pludselig stille. Et øjeblik gik, så kom hun på benene og kurede lidt klodset ned ad trappen til de andre.

Tænk, at hun allerede ville lægge æg, vi havde ellers fået at vide at der godt kunne gå op til en måned efter en flytning. Desværre kunne jeg ikke finde noget æg i reden, men hun gjorde da et helhjertet forsøg!
Det blev også lidt af en udfordring i aftes at få de kære høns i kassen. De var tydeligvis ved at gå til ro henad kl. 19.00, men foretrak at klumpe sig sammen i buret nedenunder huset. Efter nogen overvejelser skar Lars et stykke pap til, så vi kunne lukke af for denne del når jeg havde gennet dem forsigtigt om i den store løbegård. Flere gange belavede de sig på at gå til ro i sandet under trappen - men langt om længe (da klokken havde passeret 21) tog den modigste springet og skred op ad hønsestigen. Hele den gokkende flok fulgte efter og blev forsvarligt lukket inde og vi kunne alle gå til ro for natten.

Lars gik dog lige i værkstedet først og sømmede tagpap mellem stigens trin, for den er helt klart for glat til hønsefødder.

Kl. er 7 nu tirsdag morgen, og jeg har netop ordnet hønsegården og forsynet den med frisk vand og foder og lukket lemmen op. Allerede mens jeg gik efter et par salatblade kom de alle ud, og denne gang gik det meget bedre med trappen.

De gør store fremskridt, mine små høns, så dumme er de nok ikke! Nu venter vi bare spændte på æggene...


2012-08-13T07:20:01.349+02:00

Så står vi op!

Høns og sengetid er vist et vidt begreb - så vidt jeg kan læse mig til er alt mellem kl. 19 og 23 normalt. Det ser ud til at vores høns helst vil vente til solnedgangstid, for efter mange forsøg med at lokke dem i aftes, fik de lov at gå i fred mens vi drak vores aftenkaffe. 21.10 valgte de 3 så pludselig at skride til køjs, mens den fjerde stod dernede og kaldte ynkeligt. Den er åbenbart lidt ræd for trappen, men da jeg trådte ind i hønsegården humpede den sig alligevel op.

Måske var det også dén, der tøvede længst her til morgen? Jeg fik et sjovt lille videoklip efter at have lukket op for damerne, hvor de tumler ud i lyset, men min tålmodighed slap op da jeg ville forsøge at uploade det her. I må derfor nøjes med et par billeder fra i aftes. Måske videoen kommer på en anden dag....

Link til video på YouTube.

I aften får de lov at være lidt længere oppe, så kan det være at de finder deres senge helt af sig selv?
2012-08-09T07:50:05.127+02:00

Trist morgen

Det var stadig blæsende i går, så hønsene opholdt sig mest i det lave bur under hønsehuset, men de er meget sociale og kommer straks frem når jeg nærmer mig. Måske har jeg en godbid med? De er ret glade for friske salatblade, lidt græs (som naboen åbenbart plukker til dem?) og fuglegræs, men jeg prøver at lægge hvad jeg har af rester fra salatskålen.

Sidst på dagen lagde jeg mærke til, at den ene høne stod ret op og ned og sov. Mens vi drak aftenkaffe holdt jeg øje med den fra stuevinduet, og den så ikke ud til at flytte sig, og de andre høns gik bare uden om den. Henad kl. 21 gik vi så derned for se om de selv havde tænkt sig at gå i seng, og da havde hun lagt sig i sandet og så meget træt ud.

Kort efter valgte de 3 høner at skride til køjs, men den trætte blev liggende inde under huset, så vi var lidt i tvivl om hvad vi kunne gøre. Lars fik pirket lidt til hende så hun flyttede sig ud i løbegården, og jeg valgte at løfte hende op i huset til de andre. Lemmen blev lukket og snart blev der ro.

Nu til morgen var jeg urolig for hende og gik ned for at lukke dem ud kl. 6.40. Straks jeg åbnede lemmen kunne jeg se at hun lå lige inden for, og jeg gik efter et par handsker.

Mærkeligt nok forblev de 3 andre i huset, indtil jeg åbnede til huset og bar den døde høne ud. Først da entrede de trappen og kastede sig over det friske foder.

Jeg ved ikke, hvad der er hændt og om vi har gjort det rigtigt. Det kan være hun var syg allerede da vi hentede hende i lørdags - forhåbentlig er det ikke noget der smitter de andre. Det er svært at være nybegynder!
2012-08-11T07:43:01.201+02:00

Skrabehøns

Lars har normalt fri om fredagen, og i går havde han planlagt at klippe bøgehækken (for anden gang i år). Mens han går derude mærker han hønsenes nysgerrige blikke - de står stille i flok og følger hans færden - og han er helt sikker på at det må være meget kedeligt for dem!

Hvad gør min søde mand så? Jo, han kører selvfølgelig i byggemarkedet efter en rulle hønsetråd og udvider hønsegården med et stort indelukke i skyggen under fyrretræerne og hentede en stor portion frisk kløver og græs.

Her er de på vej ud
og her i lystig myrejagtDer var en vældig leben og graven og skraben, da jeg kom hjem fra arbejde. Ingen tvivl om at de nød det allesammen inkl. Lars.

Hen under aften stillede jeg en skål frisk grønt indenfor i buret, for der må være grænser for friheden. De to af damerne fulgte øjeblikkeligt med mig, mens den tredje forvirret løb frem og tilbage langs hegnet på den forkerte side. Den kunne nok se maden - men ikke lige finde derind. Det så ustyrligt morsomt ud, men desværre havde jeg ikke kameraet med mig.
2013-03-05T16:48:07.848+01:00

Forårskåde høner


Termometeret på nordsiden stod på 11 grader da jeg kom hjem fra arbejde, så i dag lokkede forårsvejret til en kop kaffe i solen. Hønsene elsker at få selskab, så de blev lukket ud i løbegården mens jeg fandt en sten at sidde på.

De høns er jo et kapitel for sig, som jeg desværre ikke har skrevet nok på endnu. Vi fik dem jo hjem i august, og måtte mange prøvelser igennem før vi lærte hinanden at kende, men lige siden har vi troligt ventet på en kvittering for al vores omsorg - helst i form af ÆG.

Endnu har vi ventet forgæves, de kære høner er vist mere interessede i mad og søvn. I de perioder, hvor sneen har dækket jorden, har de endog nægtet at gå uden for en dør. Det må have været nogle lange dage derinde i halvmørket, siddende på en pind, men ingen nok så lækker godbid kunne lokke dem ud i sneen. Men den sidste uges tid har de fået energien tilbage, forårskåde vimser de frem og tilbage i buret så snart de hører at vi tager i havedøren, så ved de at vi kommer med lidt ekstra og at de bliver lukket ud i løbegården.

Flere gange er det sket at én af dem pludselig er kommet til at baske så meget med vingerne, at hun er havnet uden for det lave hegn. Forleden tog jeg konsekvensen og lod en åbning stå, så de selv kan komme indenfor igen.

Mens jeg nød min eftermiddagskaffe idag kom de alle tre spurtende ud til min siddeplads i solen. Ganske overmodige fulgte de med mig rundt i haven og nød helt tydeligt at finde nye skrabesteder, men den mest forsigtige fandt dog hurtigt hjem igen - blot for at stå og kalde på de to andre. Her har jeg fanget et par billeder, de er nu ret flotte med sollyset spillende i fjerdragten. Og æggene kommer vel en dag - eller hvad?

2013-03-19T16:00:36.392+01:00

Udsigt til æg?


På sådan en iskold grå martsdag varmede det helt ind i hjertet at lukke postkassen op, for dér - mellem alle de sædvanlige irriterende reklamer lå et fint, lille brev til mig.Udenpå den hjemmelavede kuvert var min adresse skrevet med fine, runde bogstaver, men der var ingen afsender på. Indeni lå der et flot klippet gækkebrev med ordene: "Mit navn det står med prikker pas på det ikke stikker", efterfulgt af 5 tydelige prikker.Hm, gad vide hvem der har betænkt mig med sådan et fint gækkebrev? Gætter på at det jo nok er fra ét af mine børnebørn - men hvem?

Der må tælles bogstaver, for antallet skal jo passe:

Rebecca? Nej, hende kan det ikke være, alt for mange bogstaver.
Victor? Nej, der er også et bogstav for meget i hans navn.

Elias? Freja? Karen? Silas?

Der er altså 4 mulige ud af seks, så nu skal hovedet lægges i blød, for et påskeæg er jo på højkant. Og disse to fjollede høns skal jeg nok ikke vente mig noget af?


2013-04-05T07:35:41.598+02:00

Høneskovtur


Jeg tror mine høns er ved at være lige så forårskulrede som mig! De farer rundt efter hinanden i den lukkede hønsegård, og træder hinanden over tæerne når de ser, at jeg er på vej ned til dem. Først om eftermiddagen, når jeg kommer fra arbejde, bliver de lukket ud af det sikre bur.

Den seneste tid har jeg ladet hegnet stå åbent i "løbegården", for der er vist ikke meget de kan ødelægge i haven pt. Den modigste høne spankulerer da også lidt udenfor i friheden, men for det meste bliver de på eget område.

Forleden aften valgte de dog at gå på fælles strejftur, det så meget hyggeligt ud, så jeg tog kameraet med ud for at se hvad de havde gang i. Straks jeg kom ud af havedøren benede alle tre høner afsted i mod mig - for de havde luret at jeg også havde bøtten med brødstumper i hånden!

Det var lidt svært at komme til at fotografere, for de fulgte mig tæt i hælene på vejen hen til hønsegården. Roligt og værdigt traskede de inden for og ventede pænt på en godbid før sengetid.


2013-04-08T16:54:57.239+02:00

Gevinst!


Efter præcis 8 måneders fodring, mugning, rivning, udskiftning af strøelse, vandbæreri og spændt venten oprandt endelig den dag, som ingen efterhånden rigtigt troede på, hvor vi kunne høste den første frugt af al vores møje og besvær:

Èn af vores høner har lagt et æg i dag!Det fineste, lille lyserøde dværghønseæg på hele 40 gram lå og ventede på mig i den ene af rederne, da jeg rutinemæssigt inspicerede hønsehuset her i eftermiddag. Straks fór jeg naturligvis ind og rev en stor gulerod, og sammen med en håndfuld hvedekorn udgjorde det et festmåltid for hønsene, som selvfølgelig skulle fejres.

Hvem ved - måske de takker mig med flere, friske æg den kommende tid?

Der er ellers mange, både familie, venner og naboer, som har grinet godt af os fordi vi troligt har holdt liv i kræene hele vinteren. Men min stædighed bød mig at se om ikke forårets komme ville ændre på deres adfærd, og stædighed belønnes som bekendt.

Men jeg skal nok vare mig for at handle ligesom konen med æggene...foreløbig ligger det og strutter på fint, lilla silkepapir i en skål på køkkenbordet, så jeg er sikker på at min søde mand ser det som noget af det første, når han kommer hjem.
2014-04-02T15:11:29.503+02:00

Den nye hønsegård

Influenzaen tog en hel del af min energi, så det går kun langsomt fremad i haven (jobbet skal jo også passes). En eftermiddagstime i ny og næ er det dog blevet til, så jeg har fået ryddet et langt stykke langs pileskellet for brændenælder og skvalderkål. Er også kommet lidt længere med rydning af de gamle bede langs hækken, men det er noget der trækker tænder...En eftermiddag brugte jeg i Jem&Fix på jagt efter stolper til et hegn om hønsegården. Jeg var vist dagens oplevelse dér, da jeg kæmpede med 50 runde, 120cm lange stolper på en flad indkøbsvogn...men jeg fik dem da hjem sammen med et billigt pælebor:)

I dag startede vi så tidligt med at stille hønsehuset op, og mens Lars gravede, skruede og regerede for at samle den lukkede gård gik jeg i krig med græstørvene. I løbet af dagen fik jeg gravet hullerne mens Lars målte ud og slog stolperne fast i jorden, og nu står det klar til den sjove del: at forsøge at flette de forhåndenværende pilestokke til et hegn. Ikke sikkert der er nok, men så må vi sætte hønsenet op indvendigt og fortsætte næste år.

Trods slid, slæb og dage med sygdom måtte vi endnu engang - mens vi drak eftermiddagskaffen i solen på terrassen - konstatere at "hold da op, hvor har vi det godt". Sol, forår, kaffe og kage og den skønneste udsigt over den smukke sø. Vores økologiske landmands hektiske færden på de nærmeste marker, og kæmpeflokkene af sultne måger, kan ikke spolere billedet...
2014-04-02T15:11:09.548+02:00

Hønseflet?

Da jeg var ung i '70erne var hønsestrik højeste mode. Altså, man tog hvad man havde og strikkede trøjer lige ud af fantasien (nåja, jeg bruger vist stadig den metode til det meste af mit strikketøj:)

Det gik jeg og funderede over et par dejlige timer mandag eftermiddag, mens jeg puslede videre med mit pilehegn. Ægte fransk sideflet blev det ikke, vel nærmere noget man kan kalde dansk husmandsflet. Eller hønseflet?

Et par eftermiddage mere, så skal jeg nok få rettet lidt op på det. Sjovt er det under alle omstændigheder, og klart også kønnere end hegnspæle og hønsetråd.
Lars bragte mig et lille læs kommunekompost med hjem fra genbrugspladsen i søndags, så nu har jeg lidt at starte mit næste projekt med: et par kasser til salat og andre gode urter.

2014-05-08T07:14:48.125+02:00

Nyt liv i hønsegården

På vejen hjem fra vores seneste Sjællandstur besøgte vi Bangs Hønniker i Ugerløse, hvor vi havde bestilt nogle nye høns.

Vi fik lov at udvælge de tre, som skulle med os hjem, og det blev til 2 skovhøns og 1 Isa Warren. 18-19 uger gamle og dermed næsten klar til æglægning. Denne gang ville jeg have nogle som er sikre æglæggere - og som jeg kan kende fra hinanden. Ønsket var også nogle 'tunge' høns, som ikke er så flyvske som vores tidligere dværghøns.

De klarede de 3 timers kørsel flot, stuvet ned i en flyttekasse i bagagerummet. Hønsehuset var gjort klar til ankomsten, så de blev straks 'vippet' ind i det lukkede hus og forsynet med frisk vand og mad, og her fik de ro et par timer mens vi andre også indtog en sen frokost.

Det skønne sommerlige vejr lokkede os ud igen, og jeg åbnede hønselemmen så de stakkels fugle kunne få lidt luft. Det varede da heller ikke længe før de vovede sig ned ad trappen og gik ombord i det friske græs.


Det er vist livlige høns, vi har fået denne gang. Efter et par dage forsøgte jeg at lukke dem ud i den åbne indhegning mens jeg gik og gravede oppe ved hækken. Et øjeblik efter stod den sorte skovhøne ved siden af mig. Hun blev gennet tilbage i sin hønsegård, men jeg er ikke sikker på at pileflethegnet var en god idé.

Måske skulle jeg hellere have hegnet min urtehave ind? Alle tre fløj over hegnet i går, og muntrede sig straks med alt grønt inden for rækkevidde...

Til gengæld har de så småt taget fat på æglægningen fra dag ét. 7 æg på en uge, omend lidt små, men det kommer vel med øvelsen?
014-05-12T22:12:06.002+02:00

Tre personligheder

Blot 2 uger med de tre nye høns har afsløret deres forskellige personligheder - det er ikke blot fjerdragtens farver, der er forskellige.
Frk. Grå med de smukke men diskrete lysegrå og hvide farver er den forsigtige type. Prøver at følge efter de to andre, men holder sig gerne lidt i baggrunden. Bliver let forvirret og farer vild i hjørnerne. Vingerne bærer ikke så godt, så forsøg på at lette ender ofte i et sammenstød med hegn eller hønsetråd.

Frk. Rød er den sociale, indladende type. Altid midt i flokken, rolig og tillidsfuld, og kommer gerne helt tæt på os mennesker, ja, blev direkte nærgående da Lars fodrede hende med regnorm(!)

Frk. Sort har fra første færd vist tegn på selvstændighed, og fører an i en hver henseende. Det fine pileflethegn, som skulle være hønsegårdens afgrænsning, bruger hun blot til afsæt for eventyr ud i den store verden. Når hun - nødvendigvis - er lukket inde i hønsehuset, kalder hun højt og vedvarende for at gøre opmærksom på sin indespærring.

Lørdag tilbragte vi i haven og på nabogrunden, hvor vi fik ryddet op i grenbunkerne og fyldte traileren et par gange. Imens blev de kære frøkener lukket ud i indhegningen, så de kunne mæske sig i noget af det efterhånden temmelig lange græs. Frk. Sort var dog snart på den forkerte side af hegnet, og fulgte mig rundt i haven, hvor hun hyggede sig gevaldigt med sin skraben og nippen. Efter en rum tid observerede jeg dog, at hun selv fandt tilbage til hegnet og hoppede ned til de to andre igen - for en kortere bemærkning.Frk. Rød fandt også vejen ud i verden, men Frk. Grå måtte hjælpes ud gennem lågen da jeg fik ondt af hende. Sikken et syn, da hun fik øje på sine medsøstre og løb så hurtigt som benene kunne bære.

Det bliver vist en livlig sommer, medmindre de efterhånden bliver for tunge til at flyve. I hvert fald sætter de dagligt store mængder æglægnings-fuldfoder til livs, så man har da lov at håbe at de bliver lidt mere 'satte' med tiden?

Status på æglægningen på 14. dagen for ankomst: 12 æg alt i alt.