2011-09-12T07:38:18.375+02:00

Fiskefilet med dild og fløde

Små fiskefilet'er drysses med peber og rulles omkring en dusk frisk dild (persille, purløg, basilikum eller oregano smager også godt). Lægges side om side i et lille ildfast fad med lidt olie i bunden. Hvis der er plads tilovers som her, kan en håndfuld gulerodsstave med fordel lægges ved. Citronsaft presses over fisken.

Steger ca. 20 min ved middel varme. Når fisken er næsten færdig (fast og hvid) hældes 1/2 kop piskefløde over og varmes med de sidste minutter. Serveret med gode kartofler og en salat af fintsnittet spidskål, porre og grøn peber smagte det forrygende.

At vi så kunne sidde på terrassen d. 10. september gjorde bestemt ikke maden ringere!

2011-09-10T21:37:00.399+02:00

Letsaltet skinkesteg

En lille skinkesteg lægges i en let saltlage (1 del salt til 9 dele koldt vand) og sat i køleskabet et lille døgns tid. Grilles på stegepladen i lidt olie tilsat grofthakkede salvieblade. Start med fedtkanten nedad og vend stegen med jævne mellemrum.

Kartofler, gulerødder og porrer skæres i mindre stykker. Lægges i et ildfast fad med en smule olie i bunden, og drysses med salt og peber.

Enkelt, men smager forrygende efter ca. 50 min. ved middel varme. Her i september er det måske for koldt at spise udendørs - men pyt, jeg fik en time mere derude.


2011-09-04T21:32:00.087+02:00

Laks og bearnaise

Kan man det? Grillede laksekoteletter, gode kogte kartofler og bearnaisesovs af den slags, man køber i Rema 1000 - 3 poser for 7kr.

Tja, jeg kan hilse og sige at det smagte fremragende. Salaten var lidt mere "våd" end vi er vant til, men passede fint til fisken:

1 skefuld raspolie og 1 tsk basilkumpesto rørt sammen i bunden af salatskålen. Hjertesalat, agurk, rødløg, melon og lidt tomat vendes i.2011-08-25T20:18:23.606+02:00

Grillet torsk i folie

Endelig en solrig eftermiddag og en lun aften! Middagen stod på torskefilet, så det var oplagt at stege den på grillen.

Lidt god olie på dobbelt alufolie, læg fisken på, drys med salt og peber, dryp med citronsaft og lidt mere olie. Jeg lagde nogle strimler af forårsløg, små tomatstykker og persille ved - men variationsmulighederne er uendelige. Tag hvad du har og hvad du kan lide! Folien foldes godt omkring fisken.

Imens kartoflerne koger grilles fiskepakken ved middel varme, og dagens grønt snittes til en frisk salat. Hurtigt, nemt og sundt - og det smager skønt!

Velbekomme!2011-08-17T07:31:39.026+02:00

Grønne lækkerier

Denne kedelige og regnfulde sommer har udekøkkenet været en lidt spredt glæde. Regn og blæst er lidt af en udfordring, men nu har Lars langt om længe fået tid til at forbedre forholdene. Taget på brændeskuret er blevet forlænget for at give mere plads - og læ - og så har han bygget et flot køkkenbord op på stedet, og lagt en stor vask i som svoger har fundet på genbrugen. Nu mangler der kun detaljer som vand og afløb og lidt ophæng på væggen - men prøves af det skulle det altså i dag!Jeg var vist lidt overmodig med grøntindkøbene til weekenden, så det bliver vegetarmad efter devisen: vi ta'r hvad vi har. Og heldigvis elsker Lars alt det grønne, så han blev forkælet lidt efter en lang arbejdsdag:

Først en grøn salattallerken med rucola, små agurketern og dild fra haven (den er dukket op de mærkeligste steder, blot ikke der hvor jeg har sået den..), et glas muslinger fra Bornholm, en halv lime og en lille klat fransk mayonnaise.


Dernæst en hønsekødssuppe (rest fra søndag aftens kyllingefrikasse) med masser af grønsager: modne tomater, basilikum, rød peber og chilli fra drivhuset, en porre og et kvart blomkål. Skåret i mindre stykker og simret en god halv time med paprika, salt og peber og tilsidst spædet med en sjat fløde.

Nemt - og superlækkert!


2011-08-05T06:52:19.621+02:00

Revelsben og tomatsalsa

Første aften efter ferien var ualmindelig varm og lækker, så jeg fandt et par gode stykker flæsk i fryseren. Ikke alt for fede, men som godt stribet flæsk skåret i tykke 'klodser'. Penslet med lidt købe-barbequesovs blev de lagt på grillens stegeplade, for på risten drypper fedtet af og flammer op. Her fik de så lov at hygge sig en god times tid ved laveste blus.

Imen kunne jeg så plukke en kurvfuld af de mange tomater i drivhuset, som var blevet lidt for modne mens vi var væk. En grøn chilli og frisk basilikum kom med i kurven.Tomater, løg, chilli og en squash skåret i tern, lidt salt og peber. Alt snurres i en gryde med lidt olie. Friskhakket basilikum drysses over, og du har et dejligt tilbehør til kødet. Kartofler forkoges og ristes derefter på grillen. Kødet får lige 5 min på grillristen til sidst.


2011-07-04T07:36:02.693+02:00

Den afslappede variation

Nogle dage gider man bare ikke lave mad, men sulten melder sig jo alligevel helt af sig selv. Sådan var det her søndag aften, luften var dejlig lun men tordenskyer trak sammen over os.

Løsningen blev en "tøm køleskabet middag": et par frankfurtere fra fryseren, weekendens rester af brød og et skærebrædt med lidt salat, agurk, tomat og en håndfuld ærter var dagens opdækning.

Se lige hvor afslappet Lars tager sådan en madlavning!


2011-06-29T07:13:43.344+02:00

Min første Rumtopf

Jeg er i blade og bøger ofte stødt på omtale af en særlig dekorativ måde at konservere sommerens frugter på ved at lægge dem i rom. Det ser jo flot ud, skulle smage skønt, og har den fordel at man kan tage "lidt af hvert" efterhånden om frugt og bær modnes.

I år måtte jeg prøve det for første gang. Det er jo ikke de store mængder bær vi har endnu - faktisk er der næsten for lidt til traditionel syltning, så jeg investerede i en billig flaske hvid rom i Kvickly (74 kr) og fandt mit mest dekorative sylteglas frem.

Søndag var tør og lun og det var tid at plukke de modne ribs fra den eneste busk, som bærer frugt i år. De to andre er kun småbørn endnu. Der var også flotte store solbær, men ikke lige modne allesammen og desuden har nogle forbistrede larver fundet vej til de flotteste bær. En håndfuld af de små, fine immerbær (skovjordbær) blev det også til.


Så var det bare om at skylle og nippe bærrene og lade dem tørre lidt på vaskebænken under halvtaget.

I opskriften fra 'Haven' står der blot at der skal bruges bær og sukker i forholdet 2:1, så jeg vejede af og fordelte frugt og sukker i dekorative lag og hældte rom på til alt var dækket. Glasset kunne godt have været større, men mon ikke der bliver plads til lidt blåbær også når den tid kommer. Jeg ved ikke lige hvad man gør med sukkeret, som har tendens til at lægge sig på bunden, og jeg har vist også været for gavmild med rommen for bærrene flyder ovenpå. Men flot ser det ud, og jeg overvejer allerede hvordan sådan en skefuld sommer vil smage bedst: med flødeskum - lidt vanilleis måske - eller til en lille nybagt pandekage eller vaffel?
2011-06-15T21:34:46.607+02:00

Sommerrullesteg

Denne smukke aften indbød til udendørs mad. Lars har været i Skagen et par dage, men kom hjem allede kl. 17, så vi nåede lidt snak i solen før middagsforberedelserne. Jeg tog cyklen til vores nye Rema 1000 i eftermiddags, og var heldig at finde friske, danske blomkål og nye Samsøkartofler.

Hos vores (Superspar)slagter har jeg et par gange fundet nogle små skinkerullestege - en fint snøret, mager lille sag på omkring 300 g. Lige passende til os. Grillet ved middel varme (én brænder) ca. 40 min blev den helt perfekt, mør men sprød udenpå. Hertil kogte nye kartofler og blomkålsbuketter dampet ovenpå kartoflerne.

Da grønsagerne var næsten færdige holdt jeg gryden varm ved siden af stegen. I en anden gryde på gasblusset svitsede jeg 1/2 bakke champignon i lidt rapsolie, tilsatte lidt piskefløde (en rest fra weekenden), salt, peber og et drys friskplukket Isop. Det kunne også have været f.eks. timian.

Dagens salat: Grønne salatblade fra urtehaven blandet med hakket snackpeber, løg og frisk dild.2011-06-29T07:13:17.047+02:00

Laks og kartoffelsalat

Det var meget varmt mandag eftermiddag, Lars var i Odense og derfor nok lidt sent hjemme, og lysten til at lave mad indendøre var ikke særlig stor. De planlagte frikadeller (med rysteribs) måtte vente, så jeg fandt en pakke med 2 laksekoteletter i fryseren.

En grydefuld nye kartofler kunne jeg skrabe udendørs, og mens de kogte på gasblusset snittede jeg en skålfuld med løg, peberfrugt og agurk i små tern. I en anden skål blandede jeg cremefraiche med salt, peber og lidt karry og satte den i køleskabet. Kartoflerne kom også på køl.

Da Lars endelig dukkede op var der kun tilbage at lægge laksestykkerne i "bøfvenderen" og grille dem 8-10 minutter. Imen kunne jeg blande salaten og vende et godt drys purløg og dild fra haven over.Vi var sultne så jeg nåede ikke at fotografere anretningen, men det smagte skønt med et glas kold rosévin til, og bagefter nåede vi at drikke aftenkaffen uden for drivhuset før solen forsvandt.2011-06-08T07:34:02.890+02:00

Sommerbiksemad

Kan man lave biksemad på en havegrill?

Ja, hvorfor ikke? Jeg forsøger så vidt muligt at tilberede aftensmaden udendørs, og så bliver menuen afstemt efter hvad der kan lade sig gøre - og hvad der er i køleskabet.

Søndag aften grillede jeg en skinkeculotte direkte på varmepladen. Den blev mør og saftig, men da der var lidt rigeligt til to skar jeg mandag nogle goder skiver kød, kogte nye kartofler (fra Rema) og kompot af rabarber og mynte (fra haven). Dertil dagens grønne salatskål. Kødet kan jeg godt li' koldt i tynde skiver, men Lars grillede sine lidt tykkere skiver, og det så godt ud!

Nu, tirsdag aften, var der stadig et godt stykke steg tilbage og Lars meldte sen hjemkomst. Det blev derfor til sommerbiksemad med tern af løg, squash og kød. Hertil friskkogte kartofler, engelsk sovs og grønne salatblade fra urtehaven.


Nemt, lækkert og lige til at varme da Lars dukkede op kl. 19.30.
2011-06-08T07:33:31.952+02:00

Mit sommerkøkken

Min svigerdatter kalder det meget beskrivende 'sommerkøkkenet' - altså mit enkle, ikke helt færdige udekøkken. Det er sådan, det er. Når temperaturen er over 18 gr, vinden ikke er alt for slem og det ikke regner, ja så bliver aftensmaden tilberedt under halvtaget ved terrassen, for jeg foretrækker at være udendørs så meget som muligt.

Selve køkkenet består af en gasgrill (fra Kvickly) med 3 brændere. Grillfladen er i 2 dele, en rist og en massiv plade, begge af støbejern. I det ene sidebord er der et lille gasblus, som er fortrinligt til at koge pasta, kartofler eller andre grønsager på.

Ved siden af grillen har jeg et gammelt bord med rustfri plade, hvor en plastikbalje gør det ud for køkkenvask. Fornylig er køkkenet også udvidet med fru Nielsens gamle vaskebænk af træ. Det var den hun brugte til storvasken, dengang hun for over 50 år siden flyttede til Resenbro.

Lars har lavet en hylde over bordene, så jeg har plads til saltkrukken, vinglasset og andre vigtige småting. Alt hvad jeg skal bruge til maden pakkes inde i køkkenet i en picnickurv: grilltang, knive, grydeske, skærebrædt og kartoffelgryde. Olie, evt. krydderier, diverse grønt, viskestykke og en ren klud.

Kød og fisk gøres dog i stand indendøre, så lægger jeg det i nogle passende plastikbøtter med låg, som jeg har købt 4 af. Samme bøtter bruges til den tilberedte salat og andet færdigt tilbehør, så er man dejligt fri for flueplagen.

Efter nogle få dages øvelse lærer man at huske det meste. Bakken til borddækning gør jeg klar samtidig, og alt i alt tager det ikke mange minutter.


Vi har planer om at bygge et fast bord op på væggen. Det ville også være rart med en vask, men indtil videre henter jeg vand i baljen fra hanen på den anden side af huset. Så gælder det om at ordne tingene i den rigtige rækkefølge: skylle tomat, agurk, peber, dernæst bladgrønt, skrælle løg og tilsidst ordne kartofler. Det grønne affald bliver i baljen, som tømmes i kompostbeholderen.

En lille spand med varmt sæbevand er også rar at have ved hånden.